ADALE ROMATİZMASI NEDİR?

0
78
ADALE ROMATİZMASI NEDİR?

 İnsan vücudunda yer alan kaslar hareket etme eylemini gerçekleştirmektedir. Hareket etme eylemini devreye sokan kaslar da oluşan ve eklemlerde oluşan şişlikler ve ağrılar romatizmayı ortaya çıkarmaktadır. Pek çok insanlar da meydana gelen şekil bozuklukları romatizmayı meydana getiren şişliklerden kaynaklanmaktadır. Romatizma her yaş grubuna ait insanlar da görülebilir ancak en çok ileri yaş grubunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Öyle ki kişi her an acı bir sızı ile karşı karşıya gelebilmektedir. Adale romatizması da romatizmanın kas ve eklemlere sıçraması ile oluşmaktadır.

Kas ve eklemlerin şişliğinden kaynaklanan romatizmanın meydana getirdiği adale romatizması kas ve eklemlerde meydana geldiği için hareket etme sisteminde bozukluklar oluşturmaktadır. Adale romatizmasına sebep olan faktörlerden birisi aşırı derecede soğuk algınlığıdır.  Çok şiddetli yaşanan soğuk algınlıkları adale romatizmasını tetikleyerek bel bölgesinin tutulmasına sebep olur.  Spor yapıyorsanız ve spor sonrasında aşırı derecede terliyorsanız adale romatizmasına davetiye çıkardınız demektir. Hiç aklınıza gelmeyecek diğer bir neden de çürük dişlerdir. Çürük dişlerin adale romatizmasını ortaya çıkardığı doğrudur.

Adale romatizmasına yalnızca dış etkiler sebep olmaktadır diyemeyiz çünkü genetik faktörlerde bunun yolunu açabilmektedir.  Adalet romatizması geçer mi diye düşünüyorsanız kalıcı olmadığını bilmelisiniz. Tedavi olabileceğiniz gibi romatizmayı ortaya çıkaran faktörler zaman içerisinde kendiliğinden de iyileşebilmektedir. Doğru bir şekilde konulan teşhisler sonucunda doktorun size verdiği ilaçlar ağrılarınızı geçici bir süre iyileştirebilmektedir. Ancak zaman içerisinde kendini tekrar gösteren bu hastalık doğru ilaçlar ile tedavi edilmediği için ve geçiştirilme sebepler sunulduğu için bireylerin yaşamında alışılmış bir durum haline gelebilmektedir. Adalet romatizmasına değişen iklimin sebep olduğunu söyleyebiliriz ancak yaşanan ağır duygusal depresyonlar da bu durumu tetikleyebilir.

Hangi yaşlar da görüldüğünü merak ediyorsanız 30 ile 60 yaş arasından görüldüğünü söyleyebiliriz. Özellikle kadınlarda nükseden adale romatizması menopoz döneminde şikâyetlerin artmasına neden olmaktadır. İyileştikten sonra tekrar hasta olma riskinizin bulunduğunu hiçbir zaman unutmamalısınız. Bu nedenle üşütmemeye dikkat etmelisiniz. Spor sonrasında ya da iş yaptıktan sonra aşırı derecede terlediyseniz üzerinizi hemen değiştirmeniz gerekmektedir. Adale romatizması vücudun direncini kaybettiği zamanlar da kişiyi sardığı için direncinizi düşürecek diş iltihaplarına da engel olmalısınız. Hasta olduğunuzu anladığınız an doktorunuza başvurmalısınız. Hasta olduğunuzu anlayabileceğiniz pek çok faktör bulunmaktadır.  Adale romatizmasının temel belirtisi olarak 4 aydan uzun süren vücut ağrılarını söyleyebiliriz.

Boynunuzdan kalçanıza kadar ağrı hissediyorsanız ve uykunuzu aldığınız halde sürekli uyuma hissine kapılıyorsanız, devamlı yaptığınız ya da yeni başladığınız işlerde konsantrasyon zorluğu yaşıyorsanız ve kulaklarınız da devamlı olarak çınlama varsa aynı zamanda idrarınızı tutmakta zorlanıyorsanız adale romatizmasına yakalanmış olma riskiniz bulunmaktadır. Bu faktörlerin dışında hasta olduğunuza dair daha pek çok belirti bulunmaktadır ancak siz yinede bu ve buna benzer belirtilerle karşılaşırsanız doktorunuza başvurarak gerekli tedaviyi olmalı ve kendinize dikkat etmelisiniz.

Yorum Yapın